Skip to main content

A hajképző folyamat központja a fejbőr alatt található hajgyökér, amely a hajszálak növekedéséért és rögzítéséért felelős. A hajgyökeret rugalmas szövetek veszik körül (ún. kollagén-burok). A hajszálerek, amelyek a hajképzéshez szükséges tápanyagokat szállítják, e szöveteken keresztül jutnak be a hajgyökérbe. Fontos, hogy a hajgyökereknek rendelkezésükre álljanak a szép és egészséges hajszálakhoz szükséges minőségű és mennyiségű tápanyagok.

hairclinic_fesu

A SZÜKSÉGES TÁPANYAG BEVITELE ELSŐSORBAN A MEGFELELŐ, VITAMINOKBAN ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN GAZDAG TÁPLÁLKOZÁSSAL BIZTOSÍTHATÓ. 

Image
hairclicic-pic

A hajproblémák elkerüléséhez fontos tudnod, hogyan tápláld és ápold megfelelően a hajad.

Az alábbiakban ismertetünk néhány olyan „tipikus” hajproblémát, amelyre sok nő keresi a megoldást.

Kattints a téged érdeklő témára, és olvasd el tippjeinket!

 

  

Száraz, töredezett haj

A teljesen elhalt hajvégeken már nem lehet segíteni, néhány centis egészségügyi vágásra van szükség. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ajánlott a balzsam és hajpakolás gyakori használata. Utóbbira nem kell feltétlenül sok pénzt kiadni, hisz a töredezett haj kezelése otthon is lehetséges: olívaolaj, méz és tojássárgájának keverékét kend a hajadra, majd tekerd be törölközővel, mert a melegben a tápanyagok jobban beépülnek a hajszálakba. Ezt a természetes balzsamot hagyd a hajadon legalább egy fél órán-órán keresztül, vagy akár egész éjszakára - ezzel is segítheted a hajerősítést. Emellett javasolt olyan étrend-kiegészítők használata, amelyek hozzájárulnak a haj normál állapotának fenntartásához.

Hajhullás

Naponta körülbelül 50-80 hajszál hullik ki. Ez természetes folyamat: amikor a hajszál elöregszik, újabbnak adja át a helyét. Túlzott mértékű hajhullásról akkor beszélünk, ha hosszabb időn keresztül napi 100 szál felett van a kihullott haj mennyisége.

A hajképző folyamat központja a fejbőr alatt található hajgyökér, amely a hajszálak növekedéséért és rögzítéséért felelős. A hajgyökeret rugalmas szövetek veszik körül (ez az ún. kollagénburok). A hajszálerek, amelyek a hajképzéshez szükséges tápanyagokat szállítják, e szöveteken keresztül jutnak be a hajgyökérbe. A legújabb kutatások szerint a hajhullás okai közül az egyik leggyakoribb a hajgyökeret körülvevő szövetek megkeményedése. Ha ezek a szövetek megszilárdulnak, a hajhullás kezdeti tünetei jelentkezhetnek.

A szövetek megkeményedése ugyanis gátolja a vérkeringést, amitől a hajgyökér tápanyag-ellátottsága károsodik. Ennek hatására a hajgyökér elgyengül, deformálódik, és elengedi a hajszálat. Ez a hajszálak idő előtti elvesztéséhez, hosszabb távon kopaszodáshoz vezethet, azonban a nőknél a hajhullás oka más is lehet.

A hajhullás leggyakrabban tápanyaghiányra vezethető vissza - így megfelelő táplálkozással, szükség esetén étrend-kiegészítők használatával elősegíthető a haj és a fejbőr normál állapotának megőrzése -, de emellett több más okból is előfordulhat. Ezen okok közé sorolható például a stressz vagy a hormonális változások. Fontos, hogy ha kerülni nem is sikerül a fokozott testi-lelki igénybevételt, gondoskodjunk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről.

A fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás vagy nem megfelelő étrend is nyomot hagy a hajon. De a terhesség alatt is gyakran jelentkezik hajhullás. Sok nő szándékosan vágatja ilyenkor rövidebbre a haját. A vitaminok és ásványi anyagok mellett hasznos lehet a búzacsíraolaj bevitele is, amely többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Szintén káros lehet, ha a hajad és a fejbőröd számára megterhelő a frizurád. A szorosra húzott lófarok vagy a hajhosszabbítás folyamatosan feszíti a haj gyökerét, amitől az elgyengülhet, kikophat, így ezek tartós alkalmazása nem ajánlott.

Zsíros haj

A zsíros hajnak elsősorban tisztító - és nem ápoló - samponra van szüksége, amely hatékonyan eltávolítja a zsírt a fejbőrről és a hajszálakról.
A kéntartalmú vagy speciálisan zsíros hajra fejlesztett gyógysamponok nagyon hatékonyan segítik elő a faggyútermelés optimalizálását.
Minden hajmosáskor samponozz kétszer! A habot hagyd a fejeden néhány percig, alaposan öblítsd le, majd ismételd meg a műveletet. Az utolsó öblítést mindig hűvös vízzel végezd, így összehúzod a pórusokat.
Balzsamot, kondicionálót, pakolásokat ne használj, maximum kéthetente. Figyelj arra, hogy a hajvégeidre kend, és ne jusson belőle a fejbőrre, mert ez fokozott zsírosodáshoz vezethet.

Elvékonyodott haj

Az erősen zsíros haj jó eséllyel el is vékonyodik. Mivel a faggyúmirigy túl sok zsírt termel, ez visszafolyik a szőrtüszőbe, kristályossá válik, ettől pedig a hajhagyma nem jut elegendő oxigénhez. Ez elvékonyodáshoz, majd idő előtti hajhulláshoz vezethet.

Fakó, fénytelen haj

Általában a nyári időszak viseli meg igazán a hajat fényesség szempontjából. A medence vagy a tenger vize szinte biztosan rosszat tesz neki, de már a napsütés is károsítja. Ha időd és lehetőséged engedi, a medencében fürdés előtt öblítsd le a hajad balzsammal kevert vízzel, vagy akár egyszerű tiszta vízzel. A hajszál ezzel szívja tele magát, nem pedig a számára káros vízzel. Emellett belsőleg is használj vizet, fogyassz megfelelő mennyiséget, mert a bőr mellett a hajnak is szüksége van a megfelelő hidratációra!

Lassan növő haj

Egyrészt genetikailag meghatározott, milyen gyorsan nő a hajad, másrészt azonban a táplálkozás és az életmód is számít. Kerüld a stresszt, ne dohányozz és táplálkozz megfelelően! Fogyassz legalább másfél-két liter vizet naponta, egyél fehér húsokat, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, valamint tojást!

Kezelhetetlen göndör haj

A természetes göndör haj sok odafigyelést igényel, mégis sokan irigykednek rá. Mivel a szerkezet miatt kevesebbet érintkezik a haj a fejbőrrel, ezért kevesebb faggyú jut rá, vagyis a göndör haj gyakran száraz is. Így nagyjából hasonló szabályok vonatkoznak rá, mint a száraz hajra. Érdemes kerülni a hajszárítót és a hajvasalót, balzsamot pedig bátran használhatsz. Néhány pakolás is jót tesz, ezekért nem feltétlenül kell vagyonokat kiadnod, otthon is elkészítheted némelyiket (lásd tippünket a "Száraz, töredezett haj" leírásánál).