Skip to main content
packshot2

 

A haj a mai modern életünkben is rendelkezik még néhány élettani funkcióval, például védi a fejbőrt a hidegtől és az esőtől - ezekre általában kevés figyelmet szentelünk, alig tudatosítjuk. Annál fontosabbnak tartjuk azonban a megjelenésünk szempontjából: az egészséges hajnak köszönhetően jó eséllyel vonzóbbnak találjuk magunkat.

TÖBB ÖSSZETEVŐRE IS SZÜKSÉGE VAN A HAJNAK A MEGFELELŐ NÖVEKEDÉSHEZ ÉS MŰKÖDÉSHEZ, KÖZTÜK AMINOSAVAKRA, AMELYEK A KERATIN ALKOTÓRÉSZEI.

Image
hair_pic-7

A hajszövet nagyrészt ugyanúgy keratinból áll, mint a köröm, kis része pedig víz. Kétféleképpen vizsgálhatjuk szerkezetét, lényegében hosszában és keresztben. Az általánosabb a hosszában való megkülönböztetés, ekkor hajszálról és gyökérről beszélünk. Keresztmetszetét tekintve három nagyobb részből áll: a külső réteg, vagyis a hámréteg felel a haj fényességéért - ha lemezkéi szabályosan állnak, a haj fényes és selymes. A rugalmasságért a középső réteg, a hajkéreg felel, a kettőt pedig a hajbél táplálja, és biztosítja a szellőzést.

Több összetevőre is szüksége van a hajnak a megfelelő növekedéshez és működéshez, köztük aminosavakra, amelyek a keratin alkotórészei. Az aranyköles például megfelelő aminosavforrás lehet.

A haj életciklusa, vagyis élete több részre osztható, amiből a két legfontosabb a növekedési és a nyugalmi szakasz. Ezek jelentik a hajszál kialakulását, illetve elhalását. A növekedési fázis tart legtovább, ami nőknél 4-6 év, férfiaknál ennél rövidebb. 30 éves korunkig gyorsabban nő a haj, afölött lassabban pótolható a kihullott haj, főleg akkor, ha betegségek gyengítik, vagy hiányzik a szükséges tápanyag - ami megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással biztosítható. A teljes hajszerkezet 85%-a van növekedési fázisban, vagyis felnőtt embereknél a haj nagy része mindig növésben van. Ezzel szemben a nagyjából három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ekkor már nem növekszik, majd ki is hullik.

Image
hair_pic8

Életünk során nagyjából 1 millió szál haj nő, és fiatal korban a hajszálak száma összefüggésben áll a haj színével. A szőkéknek 150 ezer, a sötét hajúaknak nagyjából 60 ezer hajszáluk van. Felnőtt korban átlagosan 100 000 hajszállal számolhatunk. A hajhullás során elveszített hajnak nem a teljes egésze kerül pótlásra a növekedés során. Ha 40 éves korodra elveszítetted a hajszálaid ötödét, az még természetesnek mondható. A nemi hormonok is hatással vannak a hajra, ami miatt a nők haja dúsabbá és vastagabbá válik, mint a férfiaké.

 

Tovább a hajápolási tanácsokra  Tovább a gyakori kérdésekre