hajhagyma

Tudj meg többet
a hajról!

HairClinic kapszula

A haj a mai modern életünkben is rendelkezik még néhány élettani funkcióval, például védi a fejbőrt a hidegtől és az esőtől - ezekre általában kevés figyelmet szentelünk, alig tudatosítjuk. Annál fontosabbnak tartjuk azonban a megjelenésünk szempontjából: az egészséges hajnak köszönhetően jó eséllyel vonzóbbnak találjuk magunkat.

idézőjelTöbb összetevőre is szüksége van a hajnak a megfelelő növekedéshez és működéshez, köztük aminosavakra, amelyek a keratin alkotórészei. idézőjel

A hajszövet nagyrészt ugyanúgy keratinból áll, mint a köröm, kis része pedig víz. Kétféleképpen vizsgálhatjuk szerkezetét, lényegében hosszában és keresztben. Az általánosabb a hosszában való megkülönböztetés, ekkor hajszálról és gyökérről beszélünk. Keresztmetszetét tekintve három nagyobb részből áll: a külső réteg, vagyis a hámréteg felel a haj fényességéért - ha lemezkéi szabályosan állnak, a haj fényes és selymes. A rugalmasságért a középső réteg, a hajkéreg felel, a kettőt pedig a hajbél táplálja, és biztosítja a szellőzést.

Több összetevőre is szüksége van a hajnak a megfelelő növekedéshez és működéshez, köztük aminosavakra, amelyek a keratin alkotórészei. Az aranyköles például megfelelő aminosavforrás lehet.

A haj életciklusa, vagyis élete több részre osztható, amiből a két legfontosabb a növekedési és a nyugalmi szakasz. Ezek jelentik a hajszál kialakulását, illetve elhalását. A növekedési fázis tart legtovább, ami nőknél 4-6 év, férfiaknál ennél rövidebb. 30 éves korunkig gyorsabban nő a haj, afölött lassabban pótolható a kihullott haj, főleg akkor, ha betegségek gyengítik, vagy hiányzik a szükséges tápanyag - ami megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással biztosítható. A teljes hajszerkezet 85%-a van növekedési fázisban, vagyis felnőtt embereknél a haj nagy része mindig növésben van. Ezzel szemben a nagyjából három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ekkor már nem növekszik, majd ki is hullik.

Életünk során nagyjából 1 millió szál haj nő, és fiatal korban a hajszálak száma összefüggésben áll a haj színével. A szőkéknek 150 ezer, a sötét hajúaknak nagyjából 60 ezer hajszáluk van. Felnőtt korban átlagosan 100 000 hajszállal számolhatunk. A hajhullás során elveszített hajnak nem a teljes egésze kerül pótlásra a növekedés során. Ha 40 éves korodra elveszítetted a hajszálaid ötödét, az még természetesnek mondható. A nemi hormonok is hatással vannak a hajra, ami miatt a nők haja dúsabbá és vastagabbá válik, mint a férfiaké.

Tovább a hajápolási tanácsokra » Tovább a gyakori kérdésekre »
szőke haj barna hajú nő

Tudj meg többet a hajról!

Fejünkön átlagosan 100 000 szál haj van. A haj 97%-át keratin alkotja, a maradék 3% víz. A haj két részből áll: az élő hajgyökérből és az élettelen hajszálból. A hajgyökérbe a hajképzéshez szükséges tápanyagok a hajszálereken keresztül jutnak be. A HairClinic® kapszulában található ásványi anyagok és biotin hozzájárulnak a haj egészségének megőrzéséhez, hogy az ragyogóan szép lehessen.

Kapcsolat

cím ikonOmega Pharma Hungary Kft.
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.
Magyarország

cím ikon+ 36 1 920 1570

cím ikon infohungary@perrigo.com

cím ikon+ 36 1 920 1575

hairclinic.hu © Minden jog fenntartva. 2014
HairClinic logó